Nejvyšší kvalita RAW BIO ovsa na trhu - vyklíčeno, bezlepkové. Švýcarská řemeslná manufaktura, zpracováno do 41°C, BIO certifikováno.

Natukostbar bezlepkové organické surové ovesné vločky nakupujeme přímo od rodinné firmy v Transylvánii v Rumunsku. Aby se plně rozvinula jejich minerální a vitamínová hustota, naše ovesná zrna klíčíme. Klíčení v podstatě dekóduje spící životní síly v zrnu. Tyto síly jsou zachovány při pečlivém zpracování na vločky a šetrném sušení. Mírně nahořklý tón je typický pro naklíčený oves.

Oves patří mezi potravinářské plodiny a starověké obiloviny pěstované a konzumované po celém světě. Je populární od nepaměti díky svému nutričnímu složení a multifunkčním výhodám vybraných bioaktivních látek. Beta-glukan je důležitou složkou vlákniny obsažené v ovesných zrnech. Je hlavní účinnou látkou v ovsu s prokázanými účinky na snížení cholesterolu a antidiabetickými účinky. Oves také poskytuje značné množství dalších bioaktivních sloučenin, jako jsou fenolové kyseliny, tokoly, steroly, avenakosidy a avenanthramidy. Bylo zjištěno, že konzumace ovsa je prospěšná pro lidské zdraví tím, že podporuje imunomodulaci a zlepšuje střevní mikroflóru. Kromě toho konzumace ovsa pomáhá při prevenci nemocí, jako je ateroskleróza, dermatitida a některé formy rakoviny. Oves může být prezentován jako jedna z nejslibnějších funkčních potravin budoucnosti s mnoha příležitostmi. Bioaktivní sloučeniny v ovsu, zejm. fenolové kyseliny, tokoly, avenanthramidy a steroidní saponiny mají antioxidační vlastnosti a poskytují hojné přínosy. Kultivar, způsoby zpracování a skladování způsobují rozdíly v množství bioaktivních sloučenin. 

Všechna ta beta-glukanová ovesná vláknina, která snižuje cholesterol a je prospěšná pro srdce, stojí za první zmínku6. Ve srovnání s jinými obilovinami má oves také přirozeně vyšší obsah bílkovin a zdravých mastných kyselin. Syrový oves má také nižší obsah kyseliny fytové než většina syrových obilovin7. Jsou všeobecně uznávány jako potravina s vysokým obsahem zvlášť prospěšného typu vlákniny.

Ale klíčení může toto prospěšné zrno násobně vylepšit.

Klíčení zvyšuje bílkovinu1 a volné aminokyseliny v ovsu2. I když je pro začátek nižší obsah fytátů, klíčení ovsa po dobu 24 hodin silně rozloží antinutriční fytáty2, aby se zlepšila biologická dostupnost vitamínů a živin. Kromě toho má naklíčený oves vyšší obsah hořčíku3 a GABA4 než surový oves. Nové výzkumy naznačují, že kontrolované klíčení může snížit glykemický dopad ovsa v důsledku kombinace těchto změn a zvýšení celkového obsahu fenolických sloučenin (potenciálních antioxidantů nalezených v potravinách rostlinného původu)5.

Reference:

  1. Nelson, K., Stojanovska, L., Vasiljevic, T., Mathai, M., Germinated Grains: A Superior Whole Grain Functional Food? Canadian Journal of Physiology and Pharmacology, 2013, 91:429-441. Dostupné z: https://www.nrcresearchpress.com/doi/full/10.1139/cjpp-2012-0351 , přístup 4. prosince 2019.
  2. Lemmens, E., Moroni, A., Pagand, J., Heiraut, P., Ritala, A., Karlen, Y., Le, KA, Van den Broeck, H., Brouns, F., De Brier, N ., Delcour, J., Vliv klíčení semen obilovin na jejich nutriční a technologické vlastnosti: Kritický přehled. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 12. 12. 2018. Dostupné z: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/1541-4337.12414 , přístup 4. prosince 2019.
  3. Nkhata, SG, Ayua, E., Kamau, EH, Shingiro, J.-B., Fermentace a klíčení Zlepšují nutriční hodnotu obilovin a luštěnin prostřednictvím aktivace endogenních enzymů . Food Science & Nutrition, 2018:6:2446-2458, 21. září 2018. Dostupné z: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/fsn3.846 , přístup 4. prosince 2019.
  4. Singh, A., Bobade, H., Sharma, S. et al., Zlepšení stravitelnosti živin (in vitro), Antioxidační potenciál a funkční atributy pšeničné mouky prostřednictvím klíčení zrn . Plant Foods for Human Nutrition 76, 118–124 (2021), 26. února 2021. Dostupné z: https://link.springer.com/content/pdf/10.1007/s11130-021-00881-z.pdf , přístup 13. července , 2021
  5. Zhang K, Dong R, Hu X, Ren C, Li Y. Potraviny na bázi ovsa: Chemické složky, glykemický index a vliv zpracování . Potraviny. 2021;10(6):1304. Publikováno 7. června 2021. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8229445/ , přístup 12. července 2021.
  6. Zdraví Kanada, ovesné produkty a snížení cholesterolu v krvi: Shrnutí hodnocení zdravotního tvrzení o ovesných výrobcích a snížení hladiny cholesterolu v krvi . Vláda Kanady, listopad 2010. Dostupné z: https://www.canada.ca/en/health-canada/services/food-nutrition/food-labelling/health-claims/assessments/products-blood-cholesterol-lowering- souhrnné-posouzení-zdravotní-tvrzení-o-produktech-snížení-cholesterolu v krvi.html , přístup 19. října, 2021.
  7. Tian, ​​B., Xie, B., Shi, J., Wua, J., Cai, Y., Xu, T., Xue, S., Deng, Q., Fyzikálně chemické změny semen ovsa během klíčení . Food Chemistry 119 (2010) 1195-1200, 2009. Dostupné z: https://www.researchgate.net/publication/229190492_Physicochemical_changes_of_oat_seeds_during_germination , přístup 4. prosince 2019.

Každé celé zrno je spící semínko, které čeká na správné podmínky k životu – k probuzení a růstu stačí trocha tepla a vody. Veškerá výživa, kterou rostlina potřebuje k zahájení svého života, je uložena v jejích semenech. Matka příroda balí bílkoviny, škrob, tuk a enzymy do ochranného pouzdra, aby semenům poskytla nejlepší šanci na přežití. Když zrno vyklíčí, tyto enzymy se aktivují a začnou přeměňovat uložené živiny v semenech do použitelnějších forem. A stejný proces, který usnadňuje použití této uložené výživy pro semeno, také usnadňuje použití pro lidi. Naklíčená celá zrna jsou výživnější a snáze stravitelná. A také lépe chutnají.

Přirozené obranné látky semen a zrn – sloučeniny jako fytáty, inhibitory enzymů/trypsinu, taniny a (v některých semenech) saponiny a mnoho dalších - se nazývají antinutrienty, protože lidem ztěžují trávení celých zrn bez rozsáhlého zpracování, mletí nebo vaření. Klíčením se rozkládají antinutrienty v celých zrnech, čímž se zvyšuje biologická dostupnost vitamínů a minerálů, jako je hl. zinek, železo, hořčík, fosfor a vitamíny B, takže je vaše tělo může lépe absorbovat. Kromě odbourávání antinutrientů zvyšuje klíčení také množství určitých živin v celých zrnech – včetně antioxidačních vitamínů C a E, beta karotenu a obsahu polyfenolů.

Dlouhé roky razím, že ve smyslu zdraví jsem obecně proti neupraveným celozrninám všeho typu a nedoporučuji je, pokud nebyli správně připraveny. Když však člověk ví, jak zrniny správně připravit před jejich finální konzumací - může moudře minimalizovat jejich negativní stránky a naopak maximalizovat to pozitivní. Doplnění glykogenu a pozvolná sacharidová energie, kterou zrniny poskytují jsou neskutečným plusem (anebo nezbytností) pro spoustu sportů a pohybových aktivit závislých na glykogenu a spolu s mineralizací by měli být hlavním důvodem jejich konzumace. Proto musí být připraveny tak, aby nezpůsobovali demineralizaci.

Význam ovsa pro výkon a energii byl znám už pradávno. Římský spisovatel Plinius již v 1. století n. l. zaznamenal, že germánské kmeny se živily ovesnou kaší a válečníci ji používali před bojovým tažením. Staří Římané máčeli oves ve víně, které pak pili vojáci před bojem.

Oves je velmi dobrým zdrojem sacharidové energie a nasycení pro sporty i na hodně dlouhou dobu, bohužel však také obsahuje množství fytátů a dalších potencionálně nebezpečných látek (antinutrientů) mezi zrninami - jedná se o přirozené obranné látky a speciální mechanismy zrnin pro jejich různé účely - jsou pro ně nezbytností, pro lidské tělo však představují nebezpečí a mohou působit negativně v celé řadě oblastí. Obsah těchto látek se dá však po správné úpravě maximálně minimalizovat. Samotné klíčení snižuje obsah antinutrientů ve větší míře a naopak zpřístupňuje celou řadu živin, které jsou jinak v zrnu doslova "uzamčeny", aktivuje také mnoho enzymů a zlepšuje stravitelnost a využitelnost všech látek v zrnině. Proto je z hlediska výživy již užití samotných klíčených vloček nesrovnatelně lepší než používání obyčejných syrových vloček (jak můžeme velmi bohužel vidět u mnoha sportovců a lidí dnešního fitness). Naturkostbar vločky jsou navíc bezlepkové, protože Avena Sativa jako rostlina je přirozeně bez lepku - problém konvenčních vloček je ale tzv. cross-kontaminace, protože většina vloček se zpracovává a balí ve velkých továrnách spolu s dalšími zrninami a plody, které lepek obsahují a tak přejdou určitá množství tohoto lepku i do nich a nejsou pak vhodné pro většinu citlivých/alergických lidí, protože lepek je extrémně agresivní druh proteinu, který působí špatně na organismus skoro každého člověka (u někoho se to projeví až po letech, u někoho okamžitě a v různých symptomech - nejčastěji plynatostí, nafouknutým břichem apod). Tento produkt je navíc BIO certifikován takže odpadá zatížení zbytečnou zemědělskou chemií, kterou běžné vločky vždy obsahují.

I tyto skvělé vločky můžete ještě dále upravovat pro ještě vyšší formu výživy/biodostupnosti - a to buď dalším namočením přes noc (zůstanou RAW), vařením (čímž však znehodnotíte velké množství živin a enzymů a vezmete smysl tomu, že kupujete RAW produkt, stravitelnost škrobů a obsah rozpustné vlákniny však bude nejvyšší) nebo fermentací (přirozeným kysáním za pomoci například citrónové šťávy, jablečného octa, kefíru apod. = ideální).

Křemík a více než jen zdravé (a správně před-upravené) ovesné vločky

Oves je jednou z nejbohatších a nejzdravějších obilnin vůbec, skvěle chutná a posiluje nás silou přírody. Jde mj. o jeden z nejlepších přírodních zdrojů KŘEMÍKU v potravině. Křemík poskytuje výhody pro zdraví kostí, kůže, vlasů, kloubů, cévního systému apod. ale i pro kognitivní funkce. Křemík v organické rostlinné formě poskytuje lidskému tělu širokou škálu výhod. Křemík je jedním ze základních prvků, ze kterých je tvořena plicní tkáň. Křemík tvoří základ pro elastin – látku, která dodává cévám pružnost. V nepřítomnosti křemíku zaujímá jeho místo vápník, což způsobuje, že plicní tkáň a krevní cévy zkřehnou a ztratí svou pružnost. Křemík pomáhá minimalizovat škodlivé účinky hliníku a zabraňuje Alzheimerově chorobě. Křemík také hraje klíčovou roli při tvorbě pojivové tkáně a syntéze kolagenu, kožní tkáně. Je také potřebný pro zdraví kůže a kostí. Nízká hladina křemíku se projevuje mimo jiné ve formě hrubé kůže, lámavých nehtů a matnosti vlasů. Náš naklíčený surový oves obsahuje kromě křemíku působivou škálu minerálů, stopových prvků a vitamínů a ve vysoké biodostupnosti. Zrna obsahují méně než 20 ppm lepku a jsou proto vhodná i jako bezlepková potravina. Naklíčené ovesné vločky jsou perfektní jako nutričně bohatá přísada do jogurtu nebo müsli. Použijte jej k přípravě vlastní snídaně, přizpůsobené vaší každodenní náladě a chuti, doplněné třeba o mrazem sušené ovoce a superpotraviny. Ovesné vločky jsou také součástí našeho jemného müsli Pure Basics naturkostbar vyrobeného z naklíčených surovin.

Ovesné vločky doporučuji užívat podobně jako ořechy nebo kvalitní čokoládu raději v malých, ale pravidelných dávkách (např. 30-50g denně) než ve velkém nárazovém množství. A vždy jen v té nejvyšší kvalitě a správné úpravě. Méně znamená vždy více. 

***

NATURKOSTBAR unikátní Švýcarská BIO/RAW kvalita = JEDINEČNÉ A HOLISTICKÉ PŘÍSTUPY KE KAŽDÉMU KROKU PRODUKCE

Chladný šroubový lis, speciální sušičky na RAW plody (do 41°C), řemeslný kamenný mlýn a mnoho dalšího.. BIO kvalita, 100% přírodní složení, úplná transparentnost, maximální zachování cenných živiny: to a mnohem více jsme my - ŘEMESLNÁ MANUFAKTURA NATURKOSTBAR.

Naše podnikání je od začátku 100% organické i veganské: z etických i zdravotních důvodů a z důvodu ochrany životního prostředí. Ať už naše rostlinné čokolády typu bean-to-bar, vysoce kvalitní sušené plody a výrobky z nich a další produkty – v naší BIO továrně v Uetendorfu je středem zájmu absolutní kvalita a řemeslné zpracování. Jsme důmyslní s jednotlivými kroky zpracování do těch nejmenších detailů. Spojujeme tradiční řemeslo a staré znalosti a hodnoty s novými technologiemi a dovedně zachováváme přírodní charakter a sílu našich přírodních surovin tak, jak zamýšlela matka země.

Pro produkty, které chutnají opravdově a jsou pro vás skutečně dobré. Dáváme si na čas. Pro vývoj produktu, pro recepturu, pro výrobu.. S našmi vodou chlazenými mlýny, speciálními sušičkami, žulovými kameny a řemeslnou výbavou na výrobu bean-to-bar čokolády vědomě spoléháme na skutečně pomalou a pečlivou výrobu – ve prospěch vskutku jedinečné kvality až po pečlivé balení a přepravu k Vám zákazníkům.

Díky vysoké přidané hodnotě TOP švýcarského výrobce a přímým marketingovým kanálům vytváříme regionální pracovní místa a využíváme synergie ze Švýcarska jako obchodního místa.

Zaručujeme holistický požitek. Komunikujeme transparentně a udržujeme udržitelné a šetrné využívání zdrojů – našich vlastních i zdrojů naší planety. Protože věříme, že ty nejlepší potraviny rostou ve zcela zdravém prostředí. A že ústřední roli hraje vášeň a blaho lidí, kteří je pěstují, sklízejí, přepravují, zpracovávají, balí, propagují a prodávají.

Udělat vám radost jako zákazníkovi těmi nejkvalitnějšími produkty, které jsou pro Vás skutečně dobré a které si můžete užívat s čistým svědomím – to je náš #1 cíl.

RAW kvalita = Nabité živinami!

HMOTNOST: 500g
ZEMĚ PŮVODU: Nizozemí/Rumunsko Vyrobeno: Švýcarsko (Naturkostbar)
SLOŽENÍ: 100% bio naklíčené ovesné vločky (NL)* CH-BIO-038

*z ekologického zemědělství EU (CZ-BIO-002)

Nutriční hodnoty Ø na 100 g/100 ml 1
Energie: 1639 kJ/388 kcal 19,40 %
Tuky:
7,50 g 10,71 %
z toho: nasycené mastné kyseliny:
1,30 g 6,50 %
Sacharidy: 69,00 g 26,54 %
z toho cukry:
1,20 g 1,33 %
Vláknina:
3,10 g 6,20 %
Bílkoviny:
9,60 g 19,20 %
Sůl:
0,03 g 0,50 %
Vitamín B1 (thiamin):
0,68 mg 61,82 %
Vitamín B2 (riboflavin):
0,20 mg 14,29 %
Vitamín B6:
1,00 mg 71,43 %
Vápník:
374,00 mg 46,75 %
Železo:
5,40 mg 38,57 %
Hořčík:
135,00 mg 36,00 %
Zinek:
3,20 mg 32,00 %
1 % referenčního příjem pro průměrného dospělého (8400 kJ/2000 kcal) na den

SKLADOVÁNÍ: skladujte v suchu a temnu při max. pokojové teplotě

Spotřeba: dle datumu na obalu (bis Ende)


Mohlo by Vás zajímat

RAW tymiánový med - Theta 330g

RAW tymiánový med - Theta 330g

Řecký surový tymiánový med ve fialovém skle miron.

skladem

799 Kč 699 Kč

BIO sušený červený meloun Naturkostbar (Swiss) 50g (CZ-BIO-002)

BIO sušený červený meloun Naturkostbar (Swiss) 50g (CZ-BIO-002)

BIO sušené plátky vodního melounu s křupavými semínky - čisté osvěžující kouzlo. Švýcarská řemeslná manufaktura.

skladem

299 Kč

Raw´s 2’-Fukosyllaktóza (oligosacharid lidského mateřského mléka) 250g

Raw´s 2’-Fukosyllaktóza (oligosacharid lidského mateřského mléka) 250g

Unikátní oligosacharid, který se přirozeně vyskytuje v mateřském mléce, tvoří asi 30% všech oligosacharidů lidského mléka.

skladem

2 999 Kč

Provozovatel webu, Adam Raw, se sídlem Metylovice 552, Metylovice, 73949, IČ: 03452824, jako správce osobních údajů, zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro fungování webových stránek a pro analytické účely a v případě Vašeho souhlasu také pro personalizaci reklam. Přečtěte si Zásady souborů cookies.

Souhlasím