Fermentované potraviny mám velmi v oblibě, protože bývají zpravidla silnější, stravitelnější, lepší... prostě "up-graded" a mocnějšími nositeli živin, než jejich nefermentované verze. Mnohdy obsahují spoustu nových látek, které vzniknou nebo se transformují až během procesu fermentace, nebo tento proces velmi zlepší vstřebatelnost těch látek, co potravina již má. Zlepšuje se bio-dostupnost a využitelnost a tělo mnohdy získá z méně daleko více - což je smysl tzv. "bohaté skromnosti", kterou razím. Černý česnek je klasický česnek podrobený procesu přirozené fermentace - zrání.
Za kontrolovaných teplotních a vlhkostních podmínek se vybrané řecké odrůdy česneku přirozeným zráním vlastně pomalu karamelizují po dobu 60 dnů, čímž si získají mimořádně chutné vlastnosti, ale hl. specifický obsah látek a živin. Po dokončení procedury se česneky ručně oloupou a vybírají se pouze ty nejkvalitnější stroužky, které se balí do sterilních a výhradně skleněných nádob.
Black Garlic DownVillage používá výhradně nejlepší řecké odrůdy bílého česneku. Podle výzkumů zemědělské univerzity v Aténách jsou řecké odrůdy bílého česneku nadřazené kvality ve srovnání s odrůdami z např. Argentiny a Číny. Studie byla provedena na účinných látkách česneku odrůdy Rizomylos pěstovaných v oblasti Vissa. Vzorky byly získány metodami hydro-destilace a extrakce, přičemž analýza a charakterizace byla realizována pomocí plynové chromatografie, hmotnostní spektrometrie a chromatografie s ionizačním detektorem. Výzkum ukázal, že tento druh česneku má vyšší koncentraci důležitých a potencionálně nejzajímavějších látek česneku ve srovnání s jinými řeckými nebo zahraničními odrůdami, a proto jej při výrobě používají.
O účincích česneku by se dali psát (a píší se - za posledních několik desítek let bylo publikováno více než 3000 odborných článků v lékařských časopisech) knihy a každý jistě dobře ví, že česnek je jeden z nejsilnějších přírodních pomocníků na mnohé neduhy, ale hlavně také přírodní prevence.
Záznamy o používání klasického česneku pocházejí z Indie před 5000 lety. Také ho využívali staří Babylóňané, Egypťané, Řekové i Římané. Ve středověku se používal k obkladům na rány. V roce 1858 pak slavný francouzský lékař Louis Pasteur objevil a popsal hlavní, dnes již známé účinky běžného česneku.
Vše co umí bílý česnek umí černý také, jen silněji a účinněji - lépe. Má totiž více než 2x silnější antiox. aktivitu než čerstvý česnek. Jeho příprava je v Asii známá po tisíce let. Pokud si člověk nechce fermentovat česnek doma sám, je pro něj ideální volbou vysoce kvalitní a koncentrovaný černý česnek v kapslích anebo již profesionálně kultivovaný lidmi v oboru, jako je tento.
"Nalezen ve starověkých hrobkách Egyptských Faraonů, aby zaháněl zlé démony."
"Řekové a Římané ho užívali před sportovními a bojovými událostmi." Dnes vnímáme a užíváme jeho účinky ze zcela jiné perspektivy.
V průběhu procesu zrání dochází k přeměně některých nestabilních sloučenin včetně velmi známého allicinu (ze zdravotního hlediska nejdůležitější složka klasického česneku) na více stabilní a více pro tělo vstřebatelné sloučeniny. Česnek pak navíc obsahuje stabilní a ve vodě rozpustné sirnaté sloučeniny jako je S-allyl merkaptocystein (SAMC) a S-allyl cystein (SAC), velmi silné antioxidanty, které mají více jak 98% bio-vstřebatelnost! Dále obsahuje některé v tucích rozpustné sirnaté sloučeniny, flavonoidy, fenol allixin a další látky, například důležité minerály jako hořčík, vápník, fosfor a selen. Nejdůležitějšími složkami v černém česneku jsou ale právě prvně zmiňované ve vodě rozpustné sulfáty.
Česnek je velmi silná potravina z hlediska mikrobiomu - avšak neničí zažívací flóru ve střevech, kterou ničí třeba farmaceutická antibiotika. Na rozdíl od nich česnek nenarušuje imunitní systém.
Čerstvý česnek je však důležité velmi dobře žvýkat, protože právě při jeho rozmělňování je aktivita jeho složek správná a nejvyšší. Toto může být občas problematické jak z etického (česnekový zápach z úst) tak chuťového (někdo čerstvý česnek kousat prostě nezvládne) hlediska. U kvalitního černého česneku však tyto problémy zcela odpadají, protože vůbec nevytváří specifický česnekový odór a je navíc velmi chutný.
HMOTNOST: 100g
OBSAH: Řecký černý česnek stroužky (loupané, celé) 100%.
Výživové hodnoty na 100g:
Energetická hodnota: 1220 kJ/293,7 Kcal
Tuky: stopy, z toho nasycené: stopy
Sacharidy: 53,6 g, z toho cukry: 27,4g
Bílkoviny: 13,2 g
sůl: stopy
Uchovávejte v chladu, temnu a suchu.
Země původu: Řecko Vyrobeno: Řecko
Mohlo by Vás zajímat
Hydrogenuhličitan sodný (jedlá soda) 900G
Univerzální pomocník pro celou domácnost a zdraví.
skladem
239 Kč
Polyrhachis vicina Roger (Black Ant extract 100:1) - 100g
Nejkoncentrovanější a nejsilnější i nejdražší extrakt z horského černého mravence na světě. Di Tao získávání a divoký sběr ve vysokých nadmořských výškách Čínského pohoří.
skladem
4 999 Kč