Fermentované potraviny mám velmi v oblibě, protože jsou zpravidla silnější, stravitelnější, lepší... prostě "up-graded" a mocnější, než jejich nefermentované verze. Mnohdy obsahují spoustu nových látek, které vzniknou nebo se transformují až během procesu fermentace, nebo tento proces velmi zlepší vstřebatelnost těch látek, co potravina již má. Zlepšuje se bio-dostupnost a využitelnost a tělo mnohdy získá z méně daleko více - což je smysl tzv. "bohaté skromnosti", kterou razím. Černý česnek je klasický česnek podrobený procesu přirozené fermentace - a toto je silně koncentrovaný extrakt z něj, v top čisté kvalitě od Dr. Mercoli.
O účincích česneku by se dali psát (a píší se - za posledních několik desítek let bylo publikováno více než 3000 odborných článků v lékařských časopisech) knihy a každý jistě dobře ví, že česnek je jeden z nejsilnějších přírodních pomocníků na mnohé neduhy, ale hlavně také silná prevence.
Záznamy o používání klasického česneku pocházejí z Indie před 5000 lety. Také ho využívali staří Babylóňané, Egypťané, Řekové i Římané. Ve středověku se používal k obkladům na rány, aby se zabránilo šíření infekcí. V roce 1858 pak slavný francouzský lékař Louis Pasteur objevil a popsal hlavní účinky česneku.
Vše co umí bílý čerstvý česnek umí černý také, jen silněji a účinněji. Má totiž více než 2x silnější antiox. aktivitu než čerstvý česnek. Jeho příprava je v Asii známá po tisíce let. Pokud si člověk nechce fermentovat česnek doma sám, je pro něj ideální volbou vysoce kvalitní a koncentrovaný černý česnek, jako je tento.
S-allyl cystein (SAC) je obsažen přirozeně v čerstvém česneku v množství 20-30 mcg/g. Obsah SAC ve fermentované formě je však až 6-krát vyšší! SAC má vysokou antioxidační hodnotu.
"Nalezen ve starověkých hrobkách Egyptských Faraonů, aby zaháněl zlé démony."
"Řekové a Římané ho užívali před sportovními a bojovými událostmi." Dnes vnímáme a užíváme jeho účinky ze zcela jiné perspektivy.
V průběhu procesu zrání dochází k přeměně některých nestabilních sloučenin včetně velmi známého allicinu (ze zdravotního hlediska nejdůležitější složka klasického česneku) na více stabilní a více pro tělo vstřebatelné sloučeniny. Česnek pak navíc obsahuje stabilní a ve vodě rozpustné sirnaté sloučeniny jako je S-allyl merkaptocystein (SAMC) a S-allyl cystein (SAC), velmi silné antioxidanty, které mají více jak 98% bio-vstřebatelnost! Dále obsahuje některé v tucích rozpustné sirnaté sloučeniny, flavonoidy, fenol allixin a další látky, například důležité minerály jako hořčík, vápník, fosfor a selen. Nejdůležitějšími složkami v černém česneku jsou ale právě prvně zmiňované ve vodě rozpustné sulfáty.
Česnek je velmi silná potravina z hlediska mikrobiomu - avšak neničí zažívací flóru ve střevech, kterou ničí třeba farmaceutická antibiotika. Na rozdíl od nich česnek nenarušuje imunitní systém.
Čerstvý česnek je však důležité velmi dobře žvýkat, protože právě při jeho rozmělňování je aktivita jeho složek správná a nejvyšší. Toto může být občas problematické jak z etického (česnekový zápach z úst) tak chuťového (někdo to v případě nefermentovaného prostě nezvládne) hlediska. Proto má kvalitní fermentovaný černý česnek v kapslové formě své místo čas od času i v mém jídelníčku a zde na mém webu mezi výběrem těch top přírodních a kvalitních doplňků stravy. Je velmi efektivní a vhodnou formou k přímé konzumaci.
Většina produktů na trhu černého česneku není produktem opravdové fermentace ale spíše přirozeného zrání česneku. Černý Česnek od Dr. Mercoli byl však podroben silné dvojité fermentaci - enzymatické aktivaci i mikrobiální inkubaci. Do extraktu byl převeden pomocí drahého sušení mrazem za nejpřísnějších podmínek. A byl také testován na nejvyšší možný obsah SAC (S-allyl cystein). Toto je nejvyšší kvalita extraktu černého česneku, kterou na základě výše zmíněného doporučuji.
Jaký doplněk stravy obsahující fermentovaný černý česnek je tedy nejvhodnější?
- musí obsahovat vysoce koncentrovanou hodnotu SAC (S-allyl cystein)
- musí procházet konzistentním procesem fermentace (zabezpečení adekvátního množství SAC na dávku)
- je podroben dvojité fermentaci (enzymatická a mikrobiální inkubace - využití přírodně se vyskytujících vnitřních bakterií lyofilizace - tento proces udržuje produkt stabilní (asi rok a půl) a konzistentní
- je micro-testován a analyzován na ORAC hodnoty
- certifikace Kosher a HALAL
Doporučené dávkování: 1 kapsle 2x denně před jídlem (doporučuji zkusit také kolem tréninkových oken)
Dávek v balení: 30
Deklarovaný a testovaný obsah 1,2 mg S-allyl cysteinu na 2 kapsle! Toto je rovno cca 7mi stroužkům fermentovaného černého česneku!
Mohlo by Vás zajímat
ACHILLES MIGHT - Primal Alchemy 100g
Přírodní elixír síly a vitality, formulovaný 60/40 nejkoncentrovanějším a nejsilnějším i nejdražším horským black ant extraktem na světě a celistvým raw práškem z něj. Di Tao získávání a divoký sběr ve vysokých nadmořských výškách Čínského pohoří Changbai.
není skladem
70,95 €
Vysoce kvalitní německý bavlněný fitness ručník od Orgainic.
skladem
25,60 € 19,68 €