Nejvyšší kvalita RAW BIO cereálií na trhu - vyklíčeno, bezlepkové. Švýcarská řemeslná manufaktura, zpracováno do 41°C, BIO certifikováno.
Naturkostbar zcela prémiové základní müsli vám poskytne koncentrovanou dávku živin a je velmi stravitelné. Tři naše oblíbená zrna spojená v jednom základním müsli: Pure Basics. Chutná jemně a oříškově, je perfektním základem pro snídani a dodá spoustu minerálů, stopových prvků a vitamínů. Naklíčený oves, pohanka a slunečnicová semínka - klíčením tato jádra a semeno rozvinou svůj plný nutriční potenciál a potlačí se antinutrientní látky a inhibitory enzymů. Když se pak šetrně vysuší, stanou se nádherně křupavé, bez pražení.
Naše surová směs Pure Basics obsahuje působivou škálu minerálů, stopových prvků a vitamínů. Biotin v ovsu podporuje pokožku, vlasy a nehty, vitamíny B1 a B6 zase posilují nervy a psychiku. Oves obsahuje také hodně železa, hořčíku a křemíku. Pohanka obsahuje mimo jiné všechny esenciální aminokyseliny a slunečnicová semínka nám dodávají obzvlášť vysoké množství vitamínu E. Aby se plně rozvinula jejich minerální a vitamínová hustota, jsou zrna po sklizni naklíčena. Klíčení v podstatě dekóduje spící životní síly v zrnu.
Mimochodem: Zrna obsahují méně než 20 ppm lepku a jsou proto vhodná i jako bezlepková potravina.
Perfektní základ pro vaše osobní oblíbené müsli
Použijte jej k přípravě oblíbené snídaně podle nálady, doplněné ovocem a superpotravinami dle vlastního výběru. Směs chutná i ve slané verzi. Vločky se skvěle hodí i do dezertů a jiných kreativních receptů.
***
O ovsu v produktu:
Natukostbar bezlepkové organické surové ovesné vločky nakupujeme přímo od rodinné firmy v Transylvánii v Rumunsku. Aby se plně rozvinula jejich minerální a vitamínová hustota, naše ovesná zrna klíčíme. Klíčení v podstatě dekóduje spící životní síly v zrnu. Tyto síly jsou zachovány při pečlivém zpracování na vločky a šetrném sušení. Mírně nahořklý tón je typický pro naklíčený oves.
Oves patří mezi potravinářské plodiny a starověké obiloviny pěstované a konzumované po celém světě. Je populární od nepaměti díky svému nutričnímu složení a multifunkčním výhodám vybraných bioaktivních látek. Beta-glukan je důležitou složkou vlákniny obsažené v ovesných zrnech. Je hlavní účinnou látkou v ovsu s prokázanými účinky na snížení cholesterolu a antidiabetickými účinky. Oves také poskytuje značné množství dalších bioaktivních sloučenin, jako jsou fenolové kyseliny, tokoly, steroly, avenakosidy a avenanthramidy. Bylo zjištěno, že konzumace ovsa je prospěšná pro lidské zdraví tím, že podporuje imunomodulaci a zlepšuje střevní mikroflóru. Kromě toho konzumace ovsa pomáhá při prevenci nemocí, jako je ateroskleróza, dermatitida a některé formy rakoviny. Oves může být prezentován jako jedna z nejslibnějších funkčních potravin budoucnosti s mnoha příležitostmi. Bioaktivní sloučeniny v ovsu, zejm. fenolové kyseliny, tokoly, avenanthramidy a steroidní saponiny mají antioxidační vlastnosti a poskytují hojné přínosy. Kultivar, způsoby zpracování a skladování způsobují rozdíly v množství bioaktivních sloučenin.
Všechna ta beta-glukanová ovesná vláknina, která snižuje cholesterol a je prospěšná pro srdce, stojí za první zmínku6. Ve srovnání s jinými obilovinami má oves také přirozeně vyšší obsah bílkovin a zdravých mastných kyselin. Syrový oves má také nižší obsah kyseliny fytové než většina syrových obilovin7. Jsou všeobecně uznávány jako potravina s vysokým obsahem zvlášť prospěšného typu vlákniny.
Ale klíčení může toto prospěšné zrno násobně vylepšit.
Klíčení zvyšuje bílkovinu1 a volné aminokyseliny v ovsu2. I když je pro začátek nižší obsah fytátů, klíčení ovsa po dobu 24 hodin silně rozloží antinutriční fytáty2, aby se zlepšila biologická dostupnost vitamínů a živin. Kromě toho má naklíčený oves vyšší obsah hořčíku3 a GABA4 než surový oves. Nové výzkumy naznačují, že kontrolované klíčení může snížit glykemický dopad ovsa v důsledku kombinace těchto změn a zvýšení celkového obsahu fenolických sloučenin (potenciálních antioxidantů nalezených v potravinách rostlinného původu)5.
Reference:
- Nelson, K., Stojanovska, L., Vasiljevic, T., Mathai, M., Germinated Grains: A Superior Whole Grain Functional Food? Canadian Journal of Physiology and Pharmacology, 2013, 91:429-441. Dostupné z: https://www.nrcresearchpress.com/doi/full/10.1139/cjpp-2012-0351 , přístup 4. prosince 2019.
- Lemmens, E., Moroni, A., Pagand, J., Heiraut, P., Ritala, A., Karlen, Y., Le, KA, Van den Broeck, H., Brouns, F., De Brier, N ., Delcour, J., Vliv klíčení semen obilovin na jejich nutriční a technologické vlastnosti: Kritický přehled. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 12. 12. 2018. Dostupné z: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/1541-4337.12414 , přístup 4. prosince 2019.
- Nkhata, SG, Ayua, E., Kamau, EH, Shingiro, J.-B., Fermentace a klíčení Zlepšují nutriční hodnotu obilovin a luštěnin prostřednictvím aktivace endogenních enzymů . Food Science & Nutrition, 2018:6:2446-2458, 21. září 2018. Dostupné z: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/fsn3.846 , přístup 4. prosince 2019.
- Singh, A., Bobade, H., Sharma, S. et al., Zlepšení stravitelnosti živin (in vitro), Antioxidační potenciál a funkční atributy pšeničné mouky prostřednictvím klíčení zrn . Plant Foods for Human Nutrition 76, 118–124 (2021), 26. února 2021. Dostupné z: https://link.springer.com/content/pdf/10.1007/s11130-021-00881-z.pdf , přístup 13. července , 2021
- Zhang K, Dong R, Hu X, Ren C, Li Y. Potraviny na bázi ovsa: Chemické složky, glykemický index a vliv zpracování . Potraviny. 2021;10(6):1304. Publikováno 7. června 2021. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8229445/ , přístup 12. července 2021.
- Zdraví Kanada, ovesné produkty a snížení cholesterolu v krvi: Shrnutí hodnocení zdravotního tvrzení o ovesných výrobcích a snížení hladiny cholesterolu v krvi . Vláda Kanady, listopad 2010. Dostupné z: https://www.canada.ca/en/health-canada/services/food-nutrition/food-labelling/health-claims/assessments/products-blood-cholesterol-lowering- souhrnné-posouzení-zdravotní-tvrzení-o-produktech-snížení-cholesterolu v krvi.html , přístup 19. října, 2021.
- Tian, B., Xie, B., Shi, J., Wua, J., Cai, Y., Xu, T., Xue, S., Deng, Q., Fyzikálně chemické změny semen ovsa během klíčení . Food Chemistry 119 (2010) 1195-1200, 2009. Dostupné z: https://www.researchgate.net/publication/229190492_Physicochemical_changes_of_oat_seeds_during_germination , přístup 4. prosince 2019.
Každé celé zrno je spící semínko, které čeká na správné podmínky k životu – k probuzení a růstu stačí trocha tepla a vody. Veškerá výživa, kterou rostlina potřebuje k zahájení svého života, je uložena v jejích semenech. Matka příroda balí bílkoviny, škrob, tuk a enzymy do ochranného pouzdra, aby semenům poskytla nejlepší šanci na přežití. Když zrno vyklíčí, tyto enzymy se aktivují a začnou přeměňovat uložené živiny v semenech do použitelnějších forem. A stejný proces, který usnadňuje použití této uložené výživy pro semeno, také usnadňuje použití pro lidi. Naklíčená celá zrna jsou výživnější a snáze stravitelná. A také lépe chutnají.
Přirozené obranné látky semen a zrn – sloučeniny jako fytáty, inhibitory enzymů/trypsinu, taniny a (v některých semenech) saponiny a mnoho dalších - se nazývají antinutrienty, protože lidem ztěžují trávení celých zrn bez rozsáhlého zpracování, mletí nebo vaření. Klíčením se rozkládají antinutrienty v celých zrnech, čímž se zvyšuje biologická dostupnost vitamínů a minerálů, jako je hl. zinek, železo, hořčík, fosfor a vitamíny B, takže je vaše tělo může lépe absorbovat. Kromě odbourávání antinutrientů zvyšuje klíčení také množství určitých živin v celých zrnech – včetně antioxidačních vitamínů C a E, beta karotenu a obsahu polyfenolů.
Dlouhé roky razím, že ve smyslu zdraví jsem obecně proti neupraveným celozrninám všeho typu a nedoporučuji je, pokud nebyli správně připraveny. Když však člověk ví, jak zrniny správně připravit před jejich finální konzumací - může moudře minimalizovat jejich negativní stránky a naopak maximalizovat to pozitivní. Doplnění glykogenu a pozvolná sacharidová energie, kterou zrniny poskytují jsou neskutečným plusem (anebo nezbytností) pro spoustu sportů a pohybových aktivit závislých na glykogenu a spolu s mineralizací by měli být hlavním důvodem jejich konzumace. Proto musí být připraveny tak, aby nezpůsobovali demineralizaci.
Význam ovsa pro výkon a energii byl znám už pradávno. Římský spisovatel Plinius již v 1. století n. l. zaznamenal, že germánské kmeny se živily ovesnou kaší a válečníci ji používali před bojovým tažením. Staří Římané máčeli oves ve víně, které pak pili vojáci před bojem.
Oves je velmi dobrým zdrojem sacharidové energie a nasycení pro sporty i na hodně dlouhou dobu, bohužel však také obsahuje množství fytátů a dalších potencionálně nebezpečných látek (antinutrientů) mezi zrninami - jedná se o přirozené obranné látky a speciální mechanismy zrnin pro jejich různé účely - jsou pro ně nezbytností, pro lidské tělo však představují nebezpečí a mohou působit negativně v celé řadě oblastí. Obsah těchto látek se dá však po správné úpravě maximálně minimalizovat. Samotné klíčení snižuje obsah antinutrientů ve větší míře a naopak zpřístupňuje celou řadu živin, které jsou jinak v zrnu doslova "uzamčeny", aktivuje také mnoho enzymů a zlepšuje stravitelnost a využitelnost všech látek v zrnině. Proto je z hlediska výživy již užití samotných klíčených vloček nesrovnatelně lepší než používání obyčejných syrových vloček (jak můžeme velmi bohužel vidět u mnoha sportovců a lidí dnešního fitness). Naturkostbar vločky jsou navíc bezlepkové, protože Avena Sativa jako rostlina je přirozeně bez lepku - problém konvenčních vloček je ale tzv. cross-kontaminace, protože většina vloček se zpracovává a balí ve velkých továrnách spolu s dalšími zrninami a plody, které lepek obsahují a tak přejdou určitá množství tohoto lepku i do nich a nejsou pak vhodné pro většinu citlivých/alergických lidí, protože lepek je extrémně agresivní druh proteinu, který působí špatně na organismus skoro každého člověka (u někoho se to projeví až po letech, u někoho okamžitě a v různých symptomech - nejčastěji plynatostí, nafouknutým břichem apod). Tento produkt je navíc BIO certifikován takže odpadá zatížení zbytečnou zemědělskou chemií, kterou běžné vločky vždy obsahují.
Křemík a více než jen zdravé (a správně před-upravené) ovesné vločky
Oves je jednou z nejbohatších a nejzdravějších obilnin vůbec, skvěle chutná a posiluje nás silou přírody. Jde mj. o jeden z nejlepších přírodních zdrojů KŘEMÍKU v potravině. Křemík poskytuje výhody pro zdraví kostí, kůže, vlasů, kloubů, cévního systému apod. ale i pro kognitivní funkce. Křemík v organické rostlinné formě poskytuje lidskému tělu širokou škálu výhod. Křemík je jedním ze základních prvků, ze kterých je tvořena plicní tkáň. Křemík tvoří základ pro elastin – látku, která dodává cévám pružnost. V nepřítomnosti křemíku zaujímá jeho místo vápník, což způsobuje, že plicní tkáň a krevní cévy zkřehnou a ztratí svou pružnost. Křemík pomáhá minimalizovat škodlivé účinky hliníku a zabraňuje Alzheimerově chorobě. Křemík také hraje klíčovou roli při tvorbě pojivové tkáně a syntéze kolagenu, kožní tkáně. Je také potřebný pro zdraví kůže a kostí. Nízká hladina křemíku se projevuje mimo jiné ve formě hrubé kůže, lámavých nehtů a matnosti vlasů. Náš naklíčený surový oves obsahuje kromě křemíku působivou škálu minerálů, stopových prvků a vitamínů a ve vysoké biodostupnosti. Zrna obsahují méně než 20 ppm lepku a jsou proto vhodná i jako bezlepková potravina. Naklíčené ovesné vločky jsou perfektní jako nutričně bohatá přísada do jogurtu nebo müsli. Použijte jej k přípravě vlastní snídaně, přizpůsobené vaší každodenní náladě a chuti, doplněné třeba o mrazem sušené ovoce a superpotraviny. Ovesné vločky jsou také součástí našeho jemného müsli Pure Basics naturkostbar vyrobeného z naklíčených surovin.
***
O pohance v produktu:
Většina pohanky (90%+) na trhu je ne-organická hnědá (tedy tepelně upravená) pohanka, zatížená chemií a zpracováním rozličných výrobců a původů. Menší množství trhu pak tvoří nezpracovaná zelená surová pohanka, občas v BIO kvalitě.
Vrcholem trhu pohanky, nejvhodnější pro konzumaci člověkem z hlediska výživy, podpory zdraví a vitality - je však BIO a RAW bezlepková kvalita s aplikovaným KLÍČENÍM. Naklíčená pohanka, často mylně považovaná za zrno, vyniká jako jedinečný a zdravý doplněk do rodiny superpotravin. Na rozdíl od toho, co by její název napovídal ("buckWHEAT"), nemá žádné genetické vazby na pšenici ("WHEAT") a ve skutečnosti jde o bezlepkové ovocné semeno. Přeměna, ke které dochází, když se semena pohanky namočí a začnou klíčit, je pozoruhodná. Tento proces klíčení probouzí semeno a převádí jej z klidového stavu do živé rostliny. Během klíčení prochází pohanka výrazným nutričním vylepšením. Hladiny enzymů v semenech raketově stoupají a obsah/dostupnost vitamínů a minerálů se stávají výraznějšími. Enzymy, které našemu tělu usnadňují trávení a vstřebávání živin jsou velmi důležité. Díky tomu je naklíčená pohanka vynikající volbou ve srovnání s běžnou pohankou. Proces klíčení je klíčem k odemknutí nutričních výhod, protože zlepšuje stravitelnost a zvyšuje celkovou nutriční hodnotu semene, díky čemuž je naklíčená pohanka vynikající volbou pro jedince, kteří dbají na své zdraví a chtějí obohatit svůj jídelníček o vysoce kvalitní rostlinné živiny.
Vyniká jako kompletní zdroj bílkovin (spíše rarita v rostlinné říši) a poskytuje tak v dostatečném množství všech osm esenciálních aminokyselin nezbytných pro optimální fungování lidského těla. Tato vlastnost z pohanky dělá vynikající volbu pro vegetariány, vegany a ty, kteří chtějí snížit spotřebu masa bez obětování kvality bílkovin.
Kromě bílkovin je naklíčená pohanka pokladnicí vlákniny, která je zásadní pro udržení zdravého trávení a podporuje pocit plnosti a pomáhá při regulaci hmotnosti. Hladiny antioxidantů v naklíčené pohance jsou pozoruhodně vysoké, včetně rutinu, kvercetinu a dalších bioaktivních sloučenin, které bojují proti oxidačnímu stresu a zánětu, přispívají k celkovému zdraví a prevenci chronických onemocnění.
Pohanka je ve skutečnosti nejbohatším zdrojem rutinu vůbec - antioxidantu, který může mít řadu výhod. Rutin se používá zejm. kvůli schopnostem snížit riziko srdečních onemocnění tím, že brání tvorbě krevních sraženin a snižuje zánět a krevní tlak. V surové naklíčené bio pohance je až 6x více rutinu než v konvenčních znehodnocených druzích.
Proces klíčení semen zvyšuje také dostupnost minerálů, jako je hořčík a zinek, které jsou klíčové pro řadu tělesných funkcí včetně imunitní reakce a metabolického zdraví. Klíčení deaktivuje antinutrienty a inhibitory enzymů, které jsou přirozenou součástí surového semene. Navíc je klíčená pohanka bohatým zdrojem vitamínů B, které jsou životně důležité pro produkci energie a udržení optimální funkce mozku. Syntéza těchto živin, zlepšená naklíčením, podtrhuje roli naklíčené pohanky ve výživné, vyvážené stravě a staví ji jako vynikající volbu pro ty, kteří chtějí posílit své zdraví účinnými rostlinnými potravinami. S nízkým glykemickým indexem pomáhá naklíčená pohanka také udržovat stabilní hladinu cukru v krvi, což z ní činí výhodnou možnost pro řízení hladiny glukózy.
Malé plody pohanky chutnají příjemně oříškově, jsou křupavá a dodají mnoho cenných živin. Semínka nakupujeme přímo od rodinné firmy v Transylvánii v Rumunsku a aby se plně rozvinula jejich minerální a vitamínová hustota, syrová zrna pohanky navíc vždy odborně namáčíme a klíčíme. Klíčení v podstatě dekóduje spící životní síly v jádru. Při šetrném sušení maximálně na 41°C jsou tyto síly zachovány a jádra navíc nádherně křupou. Všechny procesy probíhájí v mimořádně čistých a kontrolovaných podmínkách za nejvyšších standardů potravinové produkce.
Pohanka obsahuje všechny esenciální aminokyseliny a může tak podporovat vývoj svalů, orgánů, chrupavek, kostí, kůže, vlasů a nehtů. Pohanka je také bohatá na železo a selen. Naše jádra jsou deklarovaná jako bezlepková obsahují totiž méně než 20 ppm lepku a jsou proto vhodná i pro bezlepkové jídelníčky.
***
NATURKOSTBAR unikátní Švýcarská BIO/RAW kvalita = JEDINEČNÉ A HOLISTICKÉ PŘÍSTUPY KE KAŽDÉMU KROKU PRODUKCE
Chladný šroubový lis, speciální sušičky na RAW plody (do 41°C), řemeslný kamenný mlýn a mnoho dalšího.. BIO kvalita, 100% přírodní složení, úplná transparentnost, maximální zachování cenných živiny: to a mnohem více jsme my - ŘEMESLNÁ MANUFAKTURA NATURKOSTBAR.
Naše podnikání je od začátku 100% organické i veganské: z etických i zdravotních důvodů a z důvodu ochrany životního prostředí. Ať už naše rostlinné čokolády typu bean-to-bar, vysoce kvalitní sušené plody a výrobky z nich a další produkty – v naší BIO továrně v Uetendorfu je středem zájmu absolutní kvalita a řemeslné zpracování. Jsme důmyslní s jednotlivými kroky zpracování do těch nejmenších detailů. Spojujeme tradiční řemeslo a staré znalosti a hodnoty s novými technologiemi a dovedně zachováváme přírodní charakter a sílu našich přírodních surovin tak, jak zamýšlela matka země.
Pro produkty, které chutnají opravdově a jsou pro vás skutečně dobré. Dáváme si na čas. Pro vývoj produktu, pro recepturu, pro výrobu.. S našmi vodou chlazenými mlýny, speciálními sušičkami, žulovými kameny a řemeslnou výbavou na výrobu bean-to-bar čokolády vědomě spoléháme na skutečně pomalou a pečlivou výrobu – ve prospěch vskutku jedinečné kvality až po pečlivé balení a přepravu k Vám zákazníkům.
Díky vysoké přidané hodnotě TOP švýcarského výrobce a přímým marketingovým kanálům vytváříme regionální pracovní místa a využíváme synergie ze Švýcarska jako obchodního místa.
Zaručujeme holistický požitek. Komunikujeme transparentně a udržujeme udržitelné a šetrné využívání zdrojů – našich vlastních i zdrojů naší planety. Protože věříme, že ty nejlepší potraviny rostou ve zcela zdravém prostředí. A že ústřední roli hraje vášeň a blaho lidí, kteří je pěstují, sklízejí, přepravují, zpracovávají, balí, propagují a prodávají.
Udělat vám radost jako zákazníkovi těmi nejkvalitnějšími produkty, které jsou pro Vás skutečně dobré a které si můžete užívat s čistým svědomím – to je náš #1 cíl.
RAW kvalita = Nabité živinami!
HMOTNOST: 500g
ZEMĚ PŮVODU: EU/mimo EU Vyrobeno: Švýcarsko (Naturkostbar)
SLOŽENÍ: Pohanka klíčená bio*, oves klíčený bio*, slunečnicová semínka klíčená bio* CH-BIO-038
*z ekologického zemědělství EU i mimo EU (CZ-BIO-002)
Energie: | 1497 kJ/355 kcal | 17,75 % |
Tuky:
|
4,50 g | 6,43 % |
z toho: nasycené mastné kyseliny:
|
0,83 g | 4,15 % |
Sacharidy: | 62,10 g | 23,88 % |
z toho cukry:
|
3,00 g | 3,33 % |
Vláknina:
|
11,80 g | 23,60 % |
Bílkoviny:
|
10,60 g | 21,20 % |
Sůl:
|
0,03 g | 0,50 % |
Vitamín B1 (thiamin):
|
0,31 mg | 28,18 % |
Vitamín B2 (riboflavin):
|
0,10 mg | 7,14 % |
Vitamín B6:
|
0,40 mg | 28,57 % |
Vápník:
|
187,10 mg | 23,39 % |
Železo:
|
4,70 mg | 33,57 % |
Hořčík:
|
135,00 mg | 36,00 % |
Zinek:
|
3,50 mg | 35,00 % |
Měď:
|
0,10 mg | 10,00 % |
Mangan:
|
0,30 mg | 15,00 % |
SKLADOVÁNÍ: skladujte v suchu a temnu při max. pokojové teplotě
Spotřeba: dle datumu na obalu (bis Ende)
Mohlo by Vás zajímat
KORU RAW Manuka (MGO od 300+ do 1959+) 250g
Nejvyšší kvalita pravých raw manukových medů na trhu.
skladem
980 Kč
RAW tymiánový med - Theta 330g
Řecký surový tymiánový med ve fialovém skle miron.
skladem
799 Kč 699 Kč
BIO RAW klíčená pohanka Naturkostbar (Swiss) 500g (CZ-BIO-002)
Nejvyšší kvalita RAW BIO pohanky na trhu - vyklíčeno, bohaté na rutin. Švýcarská řemeslná manufaktura, zpracováno do 41°C, BIO certifikováno.
skladem
349 Kč