Nejvyšší kvalita RAW BIO pistácií na trhu. Švýcarská řemeslná manufaktura, zpracováno do 41°C, BIO certifikováno.

Naše organické pistácie v RAW kvalitě rostou na úrodné půdě uprostřed španělské provincie Castilla La Mancha. Zde se zeleným jádrům z rodiny kešu daří ve svém přirozeném prostředí. Jádra sušíme v moderních malých sušičkách se střídavým přívodem studeného a teplého vzduchu pod 40°C na RAW food kvalitu. 

Lidské bytosti znají pistáciové oříšky již od roku 6000 před naším letopočtem. Od té doby byly pistácie systematicky zařazovány do stravy různých kultur. Jsou to ořechy bohaté na živiny se zdravým nutričním profilem, které obsahují bílkoviny, mikroživiny, vlákninu, nenasycené mastné kyseliny a antioxidační sloučeniny. Pistácie (z řeckého slova pistákion [πιστáκιoν]), „zelený ořech“, se široce pěstují v oblasti Středomoří, i když pravděpodobně pocházejí ze střední a jihozápadní Asie. Důkazy o jejich konzumaci byly nalezeny v archeologických vykopávkách, což dokazuje, že byly odedávna spojovány s lidskou činností.

Pozůstatky pistáciových oříšků pocházející ze šestého tisíciletí př. n. l. byly nalezeny v Afghánistánu i v jihovýchodním Íránu, kde se pistácie ( Pistacia vera L ) pravděpodobně poprvé pěstovaly v oblastech blízko míst, kde rostly divoce. Hojně se pěstovaly ve starověké Perské říši, odkud postupně expandovaly na západ. Legenda například říká, že královna ze Sáby (Asýrie, cca 10. století př. n. l. ) monopolizovala omezenou úrodu ořechů pro své výhradní použití. 2 Asyřané a Řekové vždy věděli, že pistácie lze používat jako elixíry, afrodiziaka a protijedy.

Čím jsou pistácie jedinečné?

  • Pistácie (spolu s mandlemi) mají nejvíce bílkovin ze všech stromových ořechů, poskytují 20 g rostlinných bílkovin na 100 g – nebo 6g v 30g hrsti.
  • Pistácie obsahují všech devět esenciálních aminokyselin v dostatečných hladinách, což z nich dělá „kompletní“ protein. Mají aminokyselinové skóre korigované na stravitelnost bílkovin (PDCAAS) 81%
  • Obsahují vysoké množství aminokyseliny argininu. Arginin se v těle přeměňuje na oxid dusičný (nitric oxide), který způsobuje uvolňování krevních cév a ty tak zůstávají elastické, což zabraňuje srážení krve a problémům s tlakem
  • Pistácie jsou jedním z mála ořechových zdrojů resveratrolu – silného antioxidantu s anti-aging, protirakovinnými, antivirovými a kardioprotektivními vlastnostmi [6]. 
  • Pistácie obsahují vysoké hladiny melatoninu [7,8], který je spojován s lepším nočním spánkem a zlepšením poruch spánku, jako je nespavost.
  • Bohaté na zinek, hořčík, selen, draslík, železo a mnoho dalších životně důležitých živin.
  • Pistácie jsou také bohatým zdrojem luteinu a zeaxantinu (xantofylové karotenoidy spojované s vitalitou očí) a fenolických sloučenin, včetně anthokyanů, flavonoidů a proanthokyanidinů, a jejich antioxidační kapacita je značná. Pistácie jsou ořechy, které mají nejvyšší obsah fytosterolů, včetně stigmasterolu, kampesterolu a β-sitosterolu. Tato kompletní a rozmanitá sada mikroživin a makroživin znamená, že pistáciové oříšky jsou potenciálně jedněmi z nejzdravějších ořechů a patří mezi nejzdravější potraviny celkově.

Pistácie vykazují: 

  • Vysoce konzistentní příznivé účinky na celkový cholesterol, LDL-cholesterol a poměr LDL:HDL cholesterolu [1,9,11] a hladiny triglyceridů [9].
  • Významné snížení hladin triglyceridů u dospělých s diabetem 2. typu [2] a snížení glykémie nalačno, inzulinémie [3], HOMA-IR a fruktosaminu [4].
  • Zlepšení počtu prospěšných bakterií produkujících butyrát – a tím potenciálně zlepšení zdraví střev [5,11].

Systematický přehled a metaanalýza 17 randomizovaných kontrolovaných studií z roku 2022 zahrnujících 940 dospělých zjistily, že konzumace pistácií zlepšila některé složky metabolického syndromu (10). Konzumace pistácií významně snížila systolický krevní tlak (BP), triglyceridy a glykémii nalačno a zvýšila hladinu HDL (dobrého) cholesterolu, aniž by to ovlivnilo antropometrické indexy (obvod pasu a index tělesné hmotnosti) a diastolický TK. 

  • Pokud jde o profil mastných kyselin pistácií, obsahují převážně mononenasycené tuky zdravé pro srdce spolu s rostlinnými steroly .
  • Pistácie jsou zdrojem vlákniny kterou milují střeva, a která je životně důležitá pro zdravý trávicí systém a rozmanitý mikrobiom. Obsahují 9g vlákniny/100g, nebo 2,7g v 30g hrsti.
  • Pistácie mají vysoký obsah vitamínu B6 , důležitého pro výrobu energie.
  • Jsou také zdrojem vitamínu E, mědi, thiaminu a niacinu.

Reference

  1. Neale, E., et al., Vliv konzumace ořechů na zdraví srdce: aktualizovaný systematický přehled literatury. 2018. Ořechy pro život, nepublikováno.
  2. Sauder, KA, et al., Účinky pistácií na lipidový/lipoproteinový profil, glykemickou kontrolu, zánět a endoteliální funkci u diabetu 2. typu: randomizovaná studie. Metabolismus, 2015. 64(11): str. 1521-9.
  3. Hernandez-Alonso, P., et al., Příznivý účinek konzumace pistácií na metabolismus glukózy, inzulínovou rezistenci, zánět a související markery metabolického rizika: randomizovaná klinická studie. Diabetes Care, 2014. 37(11): str. 3098-105.
  4. Ribeiro, PVM, et al., Vliv chronické konzumace pistácií (Pistacia vera L.) na metabolismus glukózy u prediabetiků a diabetiků 2. typu: Systematický přehled. Crit Rev Food Sci Nutr, 2019. 59(7): str. 1115-1123.
  5. Ukhanova, M., et al., Účinky konzumace mandlí a pistácií na složení střevní mikroflóry v randomizované zkřížené studii krmení lidí. Br J Nutr, 2014. 111(12): Str. 2146-52.
  6. Kursvietiene, L., et al., Mnohonásobnost účinků a zdravotních přínosů resveratrolu. Medicina (Kaunas), 2016. 52(3): str. 148-55.
  7. Meng X. a kol. Dietní zdroje a bioaktivita melatoninu. Živiny, 2017. 9(4): 367. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5409706/
  8. Lasso J. a Yeboah-Awudzi M. Obsah melatoninu v syrových a pražených pistáciích. Louisianská státní univerzita. https://americanpistachios.org/about-us/pistachio-power-unshelled/press-releases/study-finds-american-grown-pistachios-contain
  9. Hadi, A., et al., Konzumace pistáciových oříšků pozitivně ovlivňuje lipidové profily: Systematický přehled a metaanalýza randomizovaných kontrolovaných studií. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 2021. DOI: 10.1080/10408398.2021.2018569
  10. Baghery, F., a kol. Vliv suplementace pistácií na metabolický syndrom a jeho složky u dospělých: Systematický přehled a metaanalýza randomizovaných kontrolovaných studií. Recenze výživy, 2022. https://doi.org/10.1093/nutrit/nuac027
  11. Mateos, R.; Salvador, MD; Fregapane, G.; Goya, L. Proč by pistácie měly být běžnou potravinou v našem jídelníčku? Živiny, 2022. 14:3207. https://doi.org/10.3390/nu14153207
  12. Derbyshire, E., a kol. Věřte tomu nebo ’ořech’: Proč je čas uvést rekord v kvalitě ořechového proteinu: Pistácie (Pistacia vera L.) Focus. Živiny, 2023. 15:2158.

***

NATURKOSTBAR unikátní Švýcarská BIO/RAW kvalita = JEDINEČNÉ A HOLISTICKÉ PŘÍSTUPY KE KAŽDÉMU KROKU PRODUKCE

Chladný šroubový lis, speciální sušičky na RAW plody (do 41°C), řemeslný kamenný mlýn a mnoho dalšího.. BIO kvalita, 100% přírodní složení, úplná transparentnost, maximální zachování cenných živiny: to a mnohem více jsme my - ŘEMESLNÁ MANUFAKTURA NATURKOSTBAR.

Naše podnikání je od začátku 100% organické i veganské: z etických i zdravotních důvodů a z důvodu ochrany životního prostředí. Ať už naše rostlinné čokolády typu bean-to-bar, vysoce kvalitní sušené plody a výrobky z nich a další produkty – v naší BIO továrně v Uetendorfu je středem zájmu absolutní kvalita a řemeslné zpracování. Jsme důmyslní s jednotlivými kroky zpracování do těch nejmenších detailů. Spojujeme tradiční řemeslo a staré znalosti a hodnoty s novými technologiemi a dovedně zachováváme přírodní charakter a sílu našich přírodních surovin tak, jak zamýšlela matka země.

Pro produkty, které chutnají opravdově a jsou pro vás skutečně dobré. Dáváme si na čas. Pro vývoj produktu, pro recepturu, pro výrobu.. S našmi vodou chlazenými mlýny, speciálními sušičkami, žulovými kameny a řemeslnou výbavou na výrobu bean-to-bar čokolády vědomě spoléháme na skutečně pomalou a pečlivou výrobu – ve prospěch vskutku jedinečné kvality až po pečlivé balení a přepravu k Vám zákazníkům.

Díky vysoké přidané hodnotě TOP švýcarského výrobce a přímým marketingovým kanálům vytváříme regionální pracovní místa a využíváme synergie ze Švýcarska jako obchodního místa.

Zaručujeme holistický požitek. Komunikujeme transparentně a udržujeme udržitelné a šetrné využívání zdrojů – našich vlastních i zdrojů naší planety. Protože věříme, že ty nejlepší potraviny rostou ve zcela zdravém prostředí. A že ústřední roli hraje vášeň a blaho lidí, kteří je pěstují, sklízejí, přepravují, zpracovávají, balí, propagují a prodávají.

Udělat vám radost jako zákazníkovi těmi nejkvalitnějšími produkty, které jsou pro Vás skutečně dobré a které si můžete užívat s čistým svědomím – to je náš #1 cíl.

RAW kvalita = Nabité živinami!

HMOTNOST: 250g
ZEMĚ PŮVODU: Španělsko Vyrobeno: Švýcarsko (Naturkostbar)
SLOŽENÍ: Pistácie bio (ES)* CH-BIO-038
*z ekologického zemědělství mimo EU (CZ-BIO-002)

Nutriční hodnoty Ø na 100 g/100 ml 1
Energie: 2487 kJ/601 kcal 30,05 %
Tuky:
50,10 g 71,57 %
z toho: nasycené mastné kyseliny:
6,41 g 32,05 %
z toho mononenasycené mastné kyseliny:
27,70 g 184,67 %
z toho polynenasycené mastné kyseliny:
16,00 g 106,67 %
Sacharidy: 9,10 g 3,50 %
z toho cukry:
6,80 g 7,56 %
Vláknina:
9,20 g 18,40 %
Bílkoviny
23,80 g 47,60 %
Sůl:
0,01 g 0,17 %
Vitamín B1 (thiamin):
0,60 mg 54,55 %
Vitamín B2 (riboflavin):
0,20 mg 14,29 %
Vitamín B3 (niacin):
1,30 mg 8,13 %
Vápník:
136,00 mg 17,00 %
Fosfor:
390,00 mg 55,71 %
Železo:
7,20 mg 51,43 %
Hořčík:
120,00 mg 32,00 %
Zinek:
2,30 mg 23,00 %
Selen:
9,30 ug 16,91 %
Draslík:
1042,00 mg 52,10 %
1 % referenčního příjem pro průměrného dospělého (8400 kJ/2000 kcal) na den

SKLADOVÁNÍ: skladujte v suchu a temnu při max. pokojové teplotě

Spotřeba: dle datumu na obalu (bis Ende)


Mohlo by Vás zajímat

Divoké RAW klíčené švýcarské vlašské ořechy Naturkostbar 250g

Divoké RAW klíčené švýcarské vlašské ořechy Naturkostbar 250g

Nejvyšší kvalita RAW vlašáků na trhu - vyklíčeno. Švýcarská řemeslná manufaktura, zpracováno do 41°C, z divoké přírody.

skladem

599 Kč

RAW Baumnuss Fiesta (rozmarýnové divoké vlašáky) Naturkostbar (Swiss) 100g

RAW Baumnuss Fiesta (rozmarýnové divoké vlašáky) Naturkostbar (Swiss) 100g

Divoké RAW klíčené švýcarské vlašské ořechy v božsky kořeněné směsi zabalené na cesty. Nejvyšší kvalita RAW vlašáků na trhu - vyklíčeno. Švýcarská řemeslná manufaktura, zpracováno do 41°C, z divoké přírody.

skladem

299 Kč

Viking Chimaera Monstrosa Oleum (extra virgin ratfish oil) 50ml

Viking Chimaera Monstrosa Oleum (extra virgin ratfish oil) 50ml

Severský extra panenský olej z jater divoké Chiméry Podivné.

skladem

2 450 Kč 2 199 Kč

Provozovatel webu, Adam Raw, se sídlem Metylovice 552, Metylovice, 73949, IČ: 03452824, jako správce osobních údajů, zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro fungování webových stránek a pro analytické účely a v případě Vašeho souhlasu také pro personalizaci reklam. Přečtěte si Zásady souborů cookies.

Souhlasím