MED Z MODRÉ ZÓNY IKÁRIE
Autor knihy i dokumentu "Modré zóny" Dan Beuttner, který Ikarii označuje za jednu z 5 „modrých zón“ světové #1 dlouhověkosti uvedl, že med z Ikarie obsahuje unikátní složení lokální ostrovní flóry a je často konzumován na denní bázi tamními nejdéle žijícími obyvateli a tak i pokládán za jedno z hlavních tajemství jejich vitality.
Ikaria, slavný řecký ostrov tzv. "Blue Zones", leží na odlehlém místě ve východní části Egejského moře. Toto jedinečné území je celosvětově uznáváno pro svůj výjimečný med, o kterém se traduje, že podporuje dlouhověkost.
***
Jedna z nejoblíbenějších odrůd v Ikarii, borovice/vřes, pochází od včel, které navštěvují na původních borovicích Ikarských a četných původních bylinách a vřesovištích.
Vydejte se na cestu s Ikarianským organickým borovicovým vřesovým medem, mimořádnou směsí z ostrova Ikaria v Egejském moři. Tento vzácný med, sklizený v lednu 2024, kombinuje nektar z borovice a vřesu pro výraznou sladkost. Jeho každoroční omezená dostupnost z něj dělá vyhledávanou lahůdku.
Tento světlejší, svůdný med je komplexní s tóny máslového karamelu, pryskyřice, plástve, melasy a vřesu. Tento velmi omezený med (který aktuálně poptává půlka světa a který není vůbec snadné z ostrova vyvézt a v EU oficiálně přes veterinu importovat do ČR) pro nás sbírají a balí na místě ti nejlepší místní včelaři z dlouhou historií včelaření 5+ generací, je zcela čistý a nezpracovaný: surový a nepasterizovaný, nikdy neohřívaný, minimálně manipulovaný.
Med z Ikárie má výjimečně vysokou kvalitu a je uctíván slavnými dlouhověkými Ikariany, kteří jej denně konzumují a věří, že má pozoruhodné léčivé vlastnosti. Považuje se za jeden z nejlepších na světě. Jeho zvláštní vlastnosti jsou výsledkem jedinečného prostředí, ve kterém původní ikarianské včely shromažďují svůj pyl a nektar. Náš včelař umisťuje úly do nedotčených těžko dostupných vyšších oblastí, kde se včely živí původní ikarianskou borovicí, vřesem a širokou škálou původních divokých květin a bylin. Kvůli hornatému a zvlněnému skalnatému terénu na ostrově Ikaria neexistuje konvenční komerční zemědělství, což má za následek velmi nedotčené prostředí a nekompromisně top kvalitu medu.
- Obsah: 250g (sklenice)
- Původ: Ikaria, uznávaná „modrá zóna“
- Čistota: Sklízí se na nedotčených stanovištích bez znečišťujících látek
- Vlastnosti:
- Bohaté na antioxidanty, minerály a stopové prvky
- Vyznačuje se antibakteriálními a antivirovými vlastnostmi
- Přírodní medicína na bolest v krku a dýchací potíže
- Semi-wild díky unikátnímu přístupu včelařů a různým typům "úlaření"
- Chuť: Jedinečný profil ovlivněný rozmanitým klimatem Ikarie
Med z borovice a vřesu pochází z četných divokých vřesovišť a nektaru podobných sekretů borovice. Je sladší, světlý a krémový a chutná úžasně. Je bohatý na minerály, stopové prvky i aminokyseliny.
Díky dokumentu Modré zóny a po fascinujícím článku v New York Times na Ikarii se ostrov v posledních letech výrazně proslavil díky vynikajícímu zdraví a dlouhověkosti jeho obyvatel. Ikarané v průměru přežívají téměř všichni ostatní na světě a mají výrazně nižší výskyt nemocí souvisejících s věkem.
O neuvěřitelnosti včel nemá ani smysl zase začínat protože jejich alchymii člověk nikdy dokonale neporozumí, stejně tak, jako jejich nebo svojí existenci. Nejen že jsou tu včely déle než my, ale jejich život a existence je z určitého pohledu takřka ve všem před námi - zejména přírodním soužitím, vlastní harmonií, podporou a nepostradatelností pro všechno živé. Všechny včelí produkty jsou vlastně tajemná přírodní alchymie a já osobně je považuji za jeden z největších darů lidstvu, co se živin týče. Gramem ke gramu a synergií složení neexistují na planetě zemi dokonalejší potraviny, než jsou výsledné produkty práce neuvěřitelných včel - ať už jde o med, ambrosii nebo mateří kašičku ale i další suroviny... Je známo, že kdyby všichni top vědci světa a nejlepší laboratoře lidstva dohromady zkusili vyrobit opravdu nejlepší a nejdokonalejší doplňky stravy pro lidské zdraví - vznikalo by jen něco podobného včelím produktům. Ani do těch originálních však moderní člověk stále nevidí, není schopen stvořit ani základní med a velká množství látek a část obsahu v Ambrosii(fermentovaném včelím pylu) anebo Mateří kašičce ještě ani neobjevil - ani nepojmenoval - ani správně nepochopil. (velmi podobně je tomu u lidského mateřského mléka)
Toto je skutečně garantovaný nepasterizovaný Raw (surový) a Organický (BIO) med z Ikárie. Doporučuji jíst vždy samotný přímo ze lžičky a nechat ho rozpustit v ústech, nepoužívat do čaje, kávy apod. A už vůbec ne do horkých!
BIO RAW med je nejčistší a nejvyšší dostupná forma medu.
JE KAŽDÝ MED RAW?
Každý jeden med, který v obchodě běžně koupíte, je tepelně upravený. Dělá se to tak odjakživa, tekutý se lépe plní do lahví, snáze se čistí a dobře se s ním manipuluje i u vás doma. Ještě vyšší teplotou se pak totiž rozbíjí i krystalická mřížka a med se stáva tekutým. Podle zákona je dovoleno med zahřívat na max. 50° – 55°C tak, aby se v něm nevytvořili nežádoucí enzymy HMF (hydroxymetylfurural). Tyto látky nejsou nijak extra škodlivé, ale naznačují, že se to s ohříváním přehnalo a med přišel o většinu svých léčivých látek a enzymy. Běžně jsou na to všechny naše medy testovány. I když se medy tedy tváří jako nezahřáté, tak už jen pro rozmýchání před klasickým zpracováním ve velkých nerezových nádobách se vždy zahřívají většinou při teplotách někde mezi 40-55°.
JE MED OD VČELAŘE RAW?
I kdybyste se jako včelař sebevíce snažili, málokdy by se vám povedlo vyprodukovat opravdu RAW med. Tepelně neupravovat si můžou dovolit jenom ti včelaři, kteří vytáčí med z pláství přímo do lahví (to znamená ti nejmenší) nebo nádob, ze kterých ho potom plánují i konzumovat. Tím ale nedocílí dokonalé čistoty. Tepelně neopracovaný med je navíc někdy tvrdý jako kámen. Jakmile ho vytočíte, ztuhne a bez toho aniž byste ho zahřáli ho můžete začít akorát tak bagrovat. Žádné nalévání do sklenic se nekoná.
Trendy ve stravování jsou na vzestupu už dlouhá léta a mezi nimi i populární RAW styl, který upřednostňuje potraviny upravované do 40°C. Jestli je u něčeho dobré jíst to za syrova, tak u medu!
Doporučená terapeutická denní dávka začíná na 1 čaj. lžičce kvalitního medu, pamatujte, med není pro člověka zdrojem nebo náhradou potřebných kalorií, ale spíše léčebným a doplňkovým přírodním produktem terapeutické kvality a síly - přejídání se medem kvůli jeho chuti tedy nemá žádné násobné účinky anebo smysl! Nezapomínejte na RW myšlenku prosté "Bohaté skromnosti".
Včelí produkt, surový med. Není vhodné pro miminka do 12 měsíců.
Balení: 250g Složení: 100% BIO nepasterizovaný včelí med z Ikárie z ekologického zemědělství GR-BIO-03.
Krajina Původu: Řecko, Ikárie
"Tisíce věků odešlo do neznáma. Mnohé bouře přehnaly se světy všemi, ale včely - vzor síly, kázně a práce - přetrvaly." Můj respekt a úcta Včelám navždy...
Mohlo by Vás zajímat
BIO RAW divoké černozemní borůvky Naturkostbar (Swiss) 50g (CZ-BIO-002)
Nejvyšší kvalita lyofilizovaných BIO a RAW pravých divokých borůvek na trhu - z ukrajinské černozemě a ekologické sklizně. Švýcarská řemeslná manufaktura, sušeno do 41°C, BIO certifikováno.
skladem
479 Kč
Horský BIO RAW vřesový med - Eulogia of Sparta 298g (CZ-BIO-002)
Elita středomořských medů z vřesových lesů Taygetos v nadmořské výšce 1200 metrů. Oceněn 3 hvězdami great taste.
skladem
399 Kč
BIO RAW sušený vysokohorský ananas Naturkostbar (Swiss) 150g (CZ-BIO-002)
Nejvyšší kvalita sušeného ananasu na trhu ze 3000m výšky peruánských And. Švýcarská řemeslná manufaktura, sušeno do 41°C, BIO certifikováno.
skladem
299 Kč