CO JE LISOVANÝ RAW MED?

Lisovaný med se získává zcela mechanickým vylisováním plástu bez zahřívání a vytáčení. Jde o skutečně RAW med. Přírodní složky jsou zcela zachovány. Tato metoda se liší od odstředivé extrakce, při které se med získává z plástů pomocí odstředivé síly. Med po lisování obsahuje více pylové a voskové složky, což mu dodává ještě intenzivnější chuť a krémovější konzistenci.

Tento med představuje návrat k tradičním a prastarým metodám sklizně, protože je lisován přímo z přírodního plástu. Na rozdíl od mnoha jiných medů na trhu, tento nebyl vytočený ani pastovaný.

Před zavedením medometu v roce 1865 bylo lisování medu z plástů běžnou praxí. S čistou svalovou silou a po procesu, který trval několik dní, byl med opatrně extrahován z plástů. Touto prastarou metodou sbíráme malou část naší sklizně medu. Obsah živin v lisovaném medu výrazně převyšuje každý konvenční i RAW med. Týká se to obsahu celkových sacharidů, lipidů, bílkovin, flavonoidů a kyseliny askorbové a také množství minerálů, jako je K, Ca, Mg, Na, Fe, Li a Zn. Studie zveřejněná v září 2016 v časopise Food Chemistry podporuje tento fakt. Lisovaný med má navíc mnohonásobně více pylu než med odstředěný. Studie prokázaly, že lisovaný med může obsahovat až stokrát více pylu než med extrahovaný. Náš lisovaný med má kalnější konzistenci než lisovaný med a bohatší chuť. Hojnost živin zvyšuje její hodnotu, zatímco omezená dostupnost z ní dělá vzácnou specialitu. Protože nebyl nakrémován, může časem krystalizovat. S každou prodanou sklenicí medu investujeme 5 centů do vytvoření nových kvetoucích oblastí. Náš med je BIO, REGIONÁLNÍ a UDRŽITELNÝ.

Skutečně certifikované BIO včelí produkty u nás vlastně neexistují, někdo dokonce tvrdí, že např. BIO med je nesmysl, protože tomu - kam včela poletí nikdo poručit nedokáže a určitá míra znečištění je dnes takřka všude. Opravdu BIO produkci jsem dlouho hledal. V Česku je největším problémem (který jsem osobně konzultoval s několika top včelaři) kromě tlaku velkých medových korporací a jejich nízké ceny zejména skoro všudypřítomná zemědělská produkce, pole, zemědělské plochy, soukromá hospodářství apod. Téměř každá oblast se včelstvy má v dosahu nějakou formu vegetace, jejíž údržba se nedá 100% kontrolovat (postřiky, gmo..). Společně s neskutečnou byrokracií, papírováním i cenou za nálepkou BIO to v praxi ani včelař, který má včely v čisté oblasti nezvládne nebo do toho zkrátka nepůjde protože výsledný produkt za trojnásobnou cenu by neprodal. Hledal jsem tedy co nejvhodnější místa jinde v Evropě, kde by BIO byla skutečně reálná pečeť nadřazené čistoty produktu a stal jsem se výhradním distributorem několika dalších top značek, jejichž kvalita je na špičce Evropské produkce.

Neuvěřitelně čistá produkce, skutečně BIO certifikované produkty s testováním na znečištění a patogeny a opravdu beze stop kontaminantů, léčiv, pesticidů, aditiv anebo čehokoli podobného, co se bohužel chtě nechtě může (a vždy bude) vyskytovat v běžných včelích produktech (například z důvodu léčby varroázy obecným způsobem, doletu včel na zemědělské plochy a soukromá hospodářství apod.). Včelí chléb (ambrosia/perga) v BIO kvalitě je určena pro všechny, kdo trvají na nekompromisní a nejvyšší čistotě, kvalitě se 100% garancí přírodních postupů a údržby včelstev anebo zkrátka chtějí vyzkoušet změnu.

Ekologická produkce honigmanufaktureggers, ze které pochází tento RAW med - se nachází v srdci 7 přírodních rezervací, s vysokou lesnatostí, která nabízí včelám důležitý zdroj živin: medovici. Krajinu dále charakterizují louky a pastviny, na kterých kvete dostatek nektarově bohatých květin a divokých bylin.

VÝHODY LISOVANÉHO RAW MEDU

Zachování přírodních složek: Pečlivou extrakcí jsou zachovány všechny cenné enzymy, vitamíny a minerály. Ty podporují imunitní systém a podporují trávení. Bohatý na květový pyl: Vyšší obsah pylu v lisovaném medu poskytuje další živiny a činí med zvláště cenným pro vyváženou stravu. Přírodní chuť: Lisovaný med zaujme svou intenzivní, aromatickou chutí, kterou umocňují silice ve vosku a přírodní pyl.

MOŽNOSTI POUŽITÍ LISOVANÉHO MEDU

Lisovaný med lze použít mnoha různými způsoby. Zde jsou některé z nejlepších použití - Jako pomazánka: Vychutnejte si intenzivní chuť lisovaného medu na čerstvém chlebu. V müsli a jogurtu: Dolaďte svou snídani lžící lisovaného medu a těžte z dalších živin. V čajích a nápojích: Lžička lisovaného medu v čaji poskytuje přirozenou sladkost a extra dávku zdraví. V kuchyni: Použijte lisovaný med jako přísadu do omáček, dresinků nebo dezertů a dodejte svým pokrmům osobitý nádech. Přímo ze lžičky: RAW med je takto vůbec nejlepší :)

Lisovaný med je přírodní a na živiny bohatý produkt, který zaujme svou šetrnou produkcí. Lisovaný med je se svou intenzivní chutí a četnými zdravotními přínosy obohacením každé kuchyně. Objevte rozmanitost a nesrovnatelnou kvalitu tohoto speciálního medu a vychutnejte si čistou přírodu v každé lžíci. Tradiční způsob medobraní, při kterém se med získává lisováním plástu, je šetrným a přirozeným způsobem vytáčení medu.

Tato metoda pochází z vřesového včelaření a zachovává mnoho cenných složek medu. Při lisování nebo drcení plástu dochází k přirozené extrakci medu, což má za následek intenzivnější chuť a vyšší obsah pylu a vosku. Lisovaný med obsahuje výrazně vyšší množství včelího pylu ve srovnání s medem odstředěným. Včelí chléb je také důležitou složkou lisovaného medu, který je známý svými zdravotními přínosy. Chuť lisovaného medu je intenzivní, plná a lehce robustní, díky čemuž je velmi oblíbený u milovníků medu. Vychutnat si čistý lisovaný med je kulinářský zážitek. Tento způsob vytáčení medu umožňuje vychutnat si med jako pochoutku na snídaňovém chlebu nebo v jogurtu. Plásty, ze kterých se lisovaný med získává, pocházejí přímo z našeho včelařství. Lisováním plástu zůstává med nezpracovaný a obsahuje mnoho cenných živin. 

JE KAŽDÝ MED RAW?

Každý jeden med, který v obchodě běžně koupíte, je tepelně upravený. Dělá se to tak odjakživa, tekutý se lépe plní do lahví, snáze se čistí a dobře se s ním manipuluje i u vás doma. Ještě vyšší teplotou se pak totiž rozbíjí i krystalická mřížka a med se stáva tekutým. Podle zákona je dovoleno med zahřívat na max. 50° – 55°C tak, aby se v něm nevytvořili nežádoucí enzymy HMF (hydroxymetylfurural). Tyto látky nejsou nijak extra škodlivé, ale naznačují, že se to s ohříváním přehnalo a med přišel o většinu svých léčivých látek a enzymy. Běžně jsou na to všechny naše medy testovány. I když se medy tedy tváří jako nezahřáté, tak už jen pro rozmýchání před klasickým zpracováním ve velkých nerezových nádobách se vždy zahřívají většinou při teplotách někde mezi 40-55°.

JE MED OD VČELAŘE RAW?

I kdybyste se jako včelař sebevíce snažili, málokdy by se vám povedlo vyprodukovat opravdu RAW med. Tepelně neupravovat si můžou dovolit jenom ti včelaři, kteří vytáčí med z pláství přímo do lahví (to znamená ti nejmenší) nebo nádob, ze kterých ho potom plánují i konzumovat. Tím ale nedocílí dokonalé čistoty. Tepelně neopracovaný med je navíc někdy tvrdý jako kámen. Jakmile ho vytočíte, ztuhne a bez toho aniž byste ho zahřáli ho můžete začít akorát tak bagrovat. Žádné nalévání do sklenic se nekoná.

Trendy ve stravování jsou na vzestupu už dlouhá léta a mezi nimi i populární RAW styl, který upřednostňuje potraviny upravované do 40°C. Jestli je u něčeho dobré jíst to za syrova, tak u medu!

***

Včelí produkt, surový med. Není vhodné pro miminka do 12 měsíců.

BIO lisovaný RAW med je přírodní produkt včelího úlu bez aditiv.

Bio certifikováno německou bioinspekcí DE-OKO-039 a pod BIOLAND značením • bez sladidel • neochucené • bez konzervantů • bez cukru • Bez želatiny • Bez kvasnic • Bez laktózy •

Minimální trvanlivost: dle data na dně obalu

Složení: 100% lisovaný med z ekologického zemědělství DE-OKO-039*

*Ekologické zemědělství EU (CZ-BIO-002)

Obsah: 250g

Země původu: Německo
Výrobce: Honigmanufaktur Eggers, Ahnekamp 29, 31137, Himmelsthur

Distributor v ČR: www.AdamRaw.cz, Adam Raw, Sedliště 398, 73936, IČ: 03452824

Upozornění: Není vhodné pro osoby alergické nebo citlivé na včelí produkty. Produkt neobsahuje  žádné člověkem přidané látky a je ve své 100% celistvé podobě a přírodní.

O neuvěřitelnosti včel asi ani nemá smysl polemizovat, protože jejich alchymii člověk nikdy dokonale neporozumí, stejně tak, jako jejich nebo svojí existenci. Nejen že jsou tu včely déle než my, ale jejich život a existence je z určitého pohledu takřka ve všem před námi - zejména přírodním soužitím, vlastní harmonií, podporou a nepostradatelností pro všechno živé. Všechny včelí produkty jsou vlastně tajemná přírodní alchymie a já osobně je považuji za jeden z největších darů lidstvu, co se živin týče. Gramem ke gramu a synergií složení neexistují na planetě zemi dokonalejší potraviny, než jsou výsledné produkty práce neuvěřitelných včel - ať už jde o med, ambrosii nebo mateří kašičku ale i další suroviny... Je známo, že kdyby všichni top vědci světa a nejlepší laboratoře lidstva dohromady zkusili vyrobit opravdu nejlepší a nejdokonalejší doplňky stravy pro lidské zdraví - vznikalo by jen něco podobného včelím produktům. Ani do těch originálních však moderní člověk stále nevidí, není schopen stvořit ani něco podobného základnímu medu a velká množství látek a část obsahu v Ambrosii(fermentovaném včelím pylu) anebo Mateří kašičce ještě ani neidentifikoval - ani nepojmenoval - ani správně nepochopil. (velmi podobně je tomu u některých elementů lidského mateřského mléka).

Doporučuji všem dohledat si dál na internetu nebo v jiných zdrojích dodatečné informace k efektům a účinku surového medu na člověka.

Doporučená terapeutická denní dávka začíná na 1 čaj. lžičce kvalitního medu, pamatujte, med není pro člověka zdrojem nebo náhradou potřebných kalorií, ale spíše léčebným a doplňkovým přírodním produktem terapeutické kvality a síly - přejídání se medem kvůli jeho chuti tedy nemá žádné násobné účinky anebo smysl! Nezapomínejte na RW myšlenku prosté "Bohaté skromnosti".

"Tisíce věků odešlo do neznáma. Mnohé bouře přehnaly se světy všemi, ale včely - vzor síly, kázně a práce - přetrvaly." Můj respekt a úcta Včelám navždy... 

 

 


Mohlo by Vás zajímat

BIO Spirulina nibs - Naturkostbar (Swiss) 100g (CZ-BIO-002)

BIO Spirulina nibs - Naturkostbar (Swiss) 100g (CZ-BIO-002)

Nejvyšší kvalita BIO spiruliny (křupavé nibsy) na trhu z portugalské sklizně pod přísnou ekologickou kontrolou. Švýcarská řemeslná manufaktura, BIO certifikováno.

skladem

599 Kč

BIO Zlaté mléko (Woldo Health) 300g (CZ-BIO-002)

BIO Zlaté mléko (Woldo Health) 300g (CZ-BIO-002)

Zlaté mléko aneb Haldi Ka Doodh.

skladem

549 Kč 499 Kč

BIO Maca červená (CZ-BIO-002)

BIO Maca červená (CZ-BIO-002)

100% čistá želatinizovaná červená maca v prášku, z kořene rostliny v bio kvalitě.

není skladem

549 Kč 399 Kč

Provozovatel webu, Adam Raw, se sídlem Metylovice 552, Metylovice, 73949, IČ: 03452824, jako správce osobních údajů, zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro fungování webových stránek a pro analytické účely a v případě Vašeho souhlasu také pro personalizaci reklam. Přečtěte si Zásady souborů cookies.

Souhlasím